Ett värdigt och kärleksfullt avsked

Vi har tagit avsked från Olle Vejde. Olles begravning ägde rum den 23 september i kapellet vid St Tuna kyrka. Vi, det var den närmaste familjen, det var släkten, det var grannarna från Milsbo, det var vänner, gamla kolleger och det var DFF. En av grannarna, Leif Gustavsson, stod för det som sas i kapellet och det han sa slog an tonen som återkom i de tal som hölls i församlingshemmet. Det som kom till uttryck var högaktning, beundran, tacksamhet och mycken kärlek. Många ville berätta hur mycket han hade betytt för dem personligen. Olles personlighet fick ytterligare några facetter. Han hade ju humor också och många minnen spred munterhet i församlingen. Det serverades Olles utsökta purjolökssoppa. Här är receptet:

Olles potatis- och purjolökssoppa

4 portioner

5-6 medelstora fasta potatisar

1 purjolök

1,5 l vatten

3 tärningar av grönsaksbuljong

Redning:

3-4 ägg

2-3 dl riven ost.

Det här är en soppa där man inte behöver hålla sig strikt till receptet.

Man kan ha mera purjolök om man vill, och man kan välja lagrad elle mild ost.

Gör så här:

1. Skär purjon i 2 cm stora bitar.

Fräs den på låg värme i smör i soppgrytan

2. Skala potatisen och skär i 3 cm stora bitar

3. När purjon har blivit lite mjuk, tillsätt vatten,

buljongtärningen och potatisen och sjud på medelhög värme.

4. Riv osten på den grova sida av rivjärnet.

5. Blanda osten och äggen i en soppskål.

Du ska inte vispa blandningen utan bara röra ihop den.

 Salta och peppra lite.

6. När potatisen känns tillräckligt mjuk öser du soppan

ner i redningen och rör mycket varsamt så att allt blandas.

Det är viktigt att soppan är så varm som möjligt

när du gör det här, annars smälter inte osten.

Serveras gärna med nybakat bröd. Smaklig måltid.

2017-12-09 | Aktuellt | 1 Kommentar

  1. Ulla Hannelius | 2017-12-10 (10:28)

    Ja, Olle var en vän jag minns med ett leende så det kändes naturligt att även under hans begravning i kapellet få anledning att le.

Skriv en kommentar