Olle Vejde är död. Han blev 97.

Man ska inte skjuta upp saker – istället för att ha för avsikt att ringa Olle, skulle jag ha gjort det. En beundransvärd och älskvärd människa kan inte nås längre.

Sen Olle nyligen avgick som kassör i DFF, jag tror han angav hög ålder som skäl, sågs vi inte längre på DFFs styrelsemöten och jag hade inte längre förmånen att ha sällskap med Olle på vägen till Fornby. Vi blev vänner under dessa bilfärder och en del av våra samtal var på tyska. Olle hade strax efter kriget varit i Tyskland och hjälpt till med återuppbyggnaden. För mig var det ofattbart att mannen bredvid mig, som rörde sig på en intellektuell nivå som jag bara kunde se upp till, var så mycket äldre än jag.

Olle Vejde var författare. Inte bara p.g.a. att han redan 1969 hade kvalificerat sig för Sveriges Författarförbund utan han skrev ständigt. Sammanlagt har han gett ut över 20 fackböcker. I styrelsen för Dalarnas Författarförbund stod han för många kloka beslut. Han hade tålamod med oss, men ibland avundades jag Olle när han hade glömt hörapparaten. Däremot saknade han förståelse för styrelsemedlemmar som hade fått förtroendet men sen uteblev från sammankomsterna.

Olle är värd en doktorsavhandling men jag måste nämna hans ständiga försök att inspirera ungdomar till att skriva. Han sponsrade bl.a. DFFs novelltävling för gymnasieelever.

Att fortsätta verka i denna anda vore ett sätt för förbundet att hedra Olles minne.

Jag önskar att jag hade ringt Olle.

/Heinz Richard

2017-08-30 | Aktuellt | 2 Kommentarer

1. Iréne Reenberg | 2017-09-07 (12:08)

Tack Heinz!
    Jag instämmer i allt du skriver. Olle är, var fantastisk. Han hade inget behov av att göra intryck. Ville verka i det tysta, för goda ting. Ville stärka och stötta.
    Olle är min idol!

2. Ulla Hannelius | 2017-09-07 (01:59)

Vi är nog många som hade Olle som idol!